Nieuws

Volg ons op Facebook

Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Lees onze nieuwsberichten

Het jubilerende NCAD houdt grote verkoopactie tijdens beurs Haaren op 23-9

Dit jaar viert het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie zijn 25-jarig bestaan. Onderdeel van het jubileumjaar is een grote stand op de bekende autodocumentatiebeurs in Haaren (NB) op zaterdag 23 september. Daar zal een groot deel van de ‘dubbelen’ van het NCAD voor vriendelijke prijzen te koop worden aangeboden. Dé kans voor iedereen die altijd … Het jubilerende NCAD houdt grote verkoopactie tijdens beurs Haaren op 23-9 Read More »

Lees meer

Een fraaie aanvulling op onze ‘collectie Henk Sloëtjes’

In 2021 ontvingen wij, via een notaris, een deel van de nalatenschap van Henk Sloëtjes. Een man die wij nooit hebben gekend maar die overduidelijk een groot, misschien wel verwoed, verzamelaar was. We ontvingen toen onder andere stapels oude kentekenpapieren, van personenauto’s, motoren en vrachtauto’s.  Op 13 september ontvingen we uit handen van Eduard Hattuma … Een fraaie aanvulling op onze ‘collectie Henk Sloëtjes’ Read More »

Lees meer

Bezoek aan een documentatiecentrum voor tweewielers in Den Haag

Op 17 juli bezocht centrummanager Fons Alkemade het archief van de stichting Historische Motor Documentatie (HMD) aan de Snelliusstraat in Den Haag. Hij werd daar hartelijk ontvangen door Hans van Dissel (links op de foto) en Elisabeth Kil, de twee drijvende krachten achter dit documentatiecentrum voor gemotoriseerde tweewielers: vooral motorfietsen maar ook scooters, brommers en … Bezoek aan een documentatiecentrum voor tweewielers in Den Haag Read More »

Lees meer

NCAD neemt deel van ANWB-bibliotheek over

In juni kregen wij de tip dat het ANWB, die een groot deel van haar hoofdkantoor aan de Wassenaarseweg in Den Haag gaat verlaten, een aanzienlijk deel van haar historische bibliotheek ging afvoeren. Nog net op tijd konden wij ongeveer 20 verhuisdozen vol autodocumententatie uit een opslaghal redden van de container.  Hierdoor heeft het NCAD … NCAD neemt deel van ANWB-bibliotheek over Read More »

Lees meer

Ons nieuwe bestuurslid voortvarend van start

In mei trad onze gewaardeerde secretaris Willem Posthumus Meyjes uit het bestuur en trad Jan-Bart Broertjes toe. Jan-Bart is geen onbekende van het NCAD en we zijn heel blij met zijn komst.  Temeer daar hij goed thuis is in de wereld van de internetveilingen. Op de foto is hij bezig de eerste items uit onze … Ons nieuwe bestuurslid voortvarend van start Read More »

Lees meer

Een liefhebber van de Alfa Romeo Guilietta op bezoek

Op 9 juni was ook Peter Koenekoop van het Alfa Romeo Giulietta Register op bezoek. Hij was benieuwd of het NCAD ook gescande nummers van het clubblad in huis had. Het NCAD heeft namelijk in de loop der jaren tientallen clubbladen van zeer diverse clubs gedigitaliseerd en doorzoekbaar gemaakt (ocr). Natuurlijk was Peter ook benieuwd … Een liefhebber van de Alfa Romeo Guilietta op bezoek Read More »

Lees meer

Een bevlogen auto- en kentekenliefhebber op bezoek

Op 9 juni was Erik van den Eijnden op bezoek. Erik heeft een brede belangstelling wat betreft auto’s. Hij is een groot fan en berijder van de Honda Jazz maar hij wilde bij ons ook onze documentatie van het Italiaanse merk Iso bekijken. Erik is landelijk bekend als de man achter de Facebook-groep met de … Een bevlogen auto- en kentekenliefhebber op bezoek Read More »

Lees meer

Het NCAD was op het oldtimerfestival in Bergen

Op 4 juni hadden wij een stand op het zonovergoten Oldtimer- en Stoomfestival in Bergen (NH). Dit keer hadden wij alleen dubbele boeken en andere documenten op het gebied van vrachtwagens, bussen en tractoren meegenomen want een groot deel van de aanwezige voertuigen op dit festival valt onder deze categorieën.  Het was een groot genoegen … Het NCAD was op het oldtimerfestival in Bergen Read More »

Lees meer

Op een markt voor Helmonds erfgoed

De Heemkundekring Helmont (met een t) bestaat dit jaar 75 jaar en had ook het NCAD uitgenodigd om aanwezig te zijn met een kraam tijdens de viering van het jubileum in en rond het Jan Visser Museum. Daar gingen we graag op in. Het NCAD is natuurlijk niet speciaal gericht op het Helmondse verleden maar … Op een markt voor Helmonds erfgoed Read More »

Lees meer

Het Register Mobiel Erfgoed komt in nieuwe fase

Op 22 mei was Rob Henneveld op bezoek bij het NCAD. Rob (links op de foto) is samen met Ben Boortman namens de FEHAC betrokken bij het voortzetten van de sectie ‘wegvoertuigen’ van het Nationaal Register Mobiel Erfgoed. In dat NRME moeten uiteindelijk een groot aantal klassieke auto’s, vrachtauto’s, bussen, motorfietsen en andere (motor)voertuigen ingevoerd … Het Register Mobiel Erfgoed komt in nieuwe fase Read More »

Lees meer

Schenking van een vrachtautoliefhebber

Op 15 mei arriveerde een schenking in ons Depot van de heer Kerman Koning. De heer Koning heeft jarenlang een abonnement gehad op de Nederlandse bladen Truckstar en Trucks (die inmiddels gefuseerd zijn) en dankzij zijn schenking kunnen we nu onze serie jaargangen van beide bladen compleet maken. Bovendien schonk de heer Koning nog een … Schenking van een vrachtautoliefhebber Read More »

Lees meer

Tweede geslaagde rondleiding voor Conam-leden

Na een eerste ronde op 23 december vorig jaar vond op 28 april de tweede editie plaats van de rondleidingen speciaal voor leden van de Conam, een club voor iedereen die geïnteresseerd is en bezig is met de geschiedenis van motorvoertuigen. Het NCAD en de Conam hebben al jaren een speciale band. Dit keer konden … Tweede geslaagde rondleiding voor Conam-leden Read More »

Lees meer

Speurtocht naar het verleden van een Nederlandse Ferrari Dino

Op 14 april kwam Jeffrey Pouw langs. Hij is op zoek naar het verleden van zijn Ferrari Dino 308 GT4 uit 1977 die met nogal wat mysteries omgeven is. De auto zou nieuwe geleverd zijn door Kroymans maar deze importeur kan de auto niet terugvinden. En het kenteken 00-RR-11 is ook opmerkelijk.  Bij het NCAD … Speurtocht naar het verleden van een Nederlandse Ferrari Dino Read More »

Lees meer

Bezoek van de mannen van de autodocumentatiebeurs in Haaren

Op 7 april waren Fred Korthals (links) en Jeroen Branderhorst (midden) op bezoek in Helmond. Zij zijn de organisatoren van de grootste en oudste autodocumentatiebeurs van Nederland. Deze beurs begon ooit in Vught en is inmiddels verhuisd naar Haaren (NB) waar in mei de 52e editie zal plaatsvinden! Met Fred en Jeroen hebben wij gesproken … Bezoek van de mannen van de autodocumentatiebeurs in Haaren Read More »

Lees meer

Op zoek naar informatie over Peking-Parijs 1907

Op 7 april was Peter Slootweg op bezoek om speurwerk te doen naar artikelen en andere bronnen uit de periode dat de beroemde wedstrijd Peking-Parijs werd verreden. Daarin reden onder andere een Spyker, een Itala en twee De Dion-Boutons mee. Peter heeft het boek dat de Franse journalist Jean du Taillis in 1907 over deze … Op zoek naar informatie over Peking-Parijs 1907 Read More »

Lees meer

Speuren naar de eerste handelaren in tweedehands auto’s

Een van onze trouwste bezoekers in Paul Vlemmings. De afgelopen jaren heeft hij al menig artikel geschreven over allerlei aspecten van de Nederlandse autogeschiedenis, onder andere voor het Conam Bulletin. Op 24 maart kwam Paul langs om in jaargang 1910 van het blad De Auto te speuren naar advertenties van en berichten over Nederlandse autohandelaren … Speuren naar de eerste handelaren in tweedehands auto’s Read More »

Lees meer

NCAD en KNAC tekenen overeenkomst over De Auto

Op 23 maart ondertekenden KNAC-directeur Peter Staal (links op de foto) en NCAD-voorzitter Wim Oude Weernink tijdens een symposium van de KNAC in het Louwman Museum een belangrijk contract. Daarin is vastgelegd dat het NCAD de komende jaren voor de KNAC alle jaargangen van het tijdschrift De Auto zal gaan scannen en digitaal toegankelijk zal … NCAD en KNAC tekenen overeenkomst over De Auto Read More »

Lees meer

RDW typegoedkeuringen vinden nieuw tehuis

Op 17 maart kwam Hans Bramer langs met een aanhangwagen om twee pallets vol met ordners op te halen. Ons bestuurslid Lambert van der Meulen zorgde voor het plaatsen van de pallets met behulp van een heftruck. In deze ordners zitten fotokopieën van zogenaamde typegoedkeuringen die door de RDW in de periode ca. 1975-1992 zijn … RDW typegoedkeuringen vinden nieuw tehuis Read More »

Lees meer

Jac Maurer speurt naar het verleden van een Nederlands/Belgisch/Duitse auto

Op 17 maart kwam Jac Maurer langs in Helmond. Jac is een goede bekende, hij heeft ons bijvoorbeeld twee dagen lang geholpen op onze stand tijdens de Interclassics in Maastricht. Jac kwam niet alleen een schenking brengen (waaronder een flinke stapel nummers van de Renograaf, het blad van de Nederlandse Renault-club) maar hij kwam ook … Jac Maurer speurt naar het verleden van een Nederlands/Belgisch/Duitse auto Read More »

Lees meer

Bezoek namens de FEHAC

Op 28 januari kreeg het NCAD opnieuw ‘federatie-officials’ op bezoek. Dit keer twee heren van de FEHAC, de Nederlandse federatie van oldtimersclubs. Centrummanager Fons Alkemade liet Herman Sluiter (links op de foto) en Jannes Buiter (midden) een groot deel van de NCAD-collectie zien en legde hen uit hoe het NCAD te werk gaat.

Lees meer

Bezoek uit Frankrijk namens FIVA en FFVE

Op 22 februari werd het NCAD vereerd met een bezoek van drie Franse heren. Laurent Hériou (helemaal rechts) is vice-president van de Technical Commission van de FIVA, de wereldwijde federatie voor de clubs en eigenaren van klassieke motorvoertuigen. Jean-François Ruchaud (tweede van links) is actief bij de Franse oldtimerclubfederatie, de FFVE, wat betreft de zgn. … Bezoek uit Frankrijk namens FIVA en FFVE Read More »

Lees meer

Bezoek van een Simplex-onderzoeker

Op 27 januari was Pieter van der Ham bij ons bezoek. Pieter doet al jaren onderzoek naar de geschiedenis naar het Nederlandse bedrijf Simplex. Simplex ging ten onder rond 1960 als fietsenfabrikant in Amsterdam maar had voor de oorlog een zekere reputatie als bouwer van motorfietsen. Bovendien bouwde Simplex tot ongeveer 1918 auto’s (maar de … Bezoek van een Simplex-onderzoeker Read More »

Lees meer

Aart Hooijmeijer

Ons bereikte het bericht dat onze gewaardeerde voormalige medewerker Aart Hooijmeijer op 26 januari is overleden, bijna 76 jaar oud. Aart kwam bij het NCAD als vrijwilliger in, vermoedelijk, 2000 en werd in 2001 centrummanager. In die rol heeft hij tal van zaken met veel energie en voortvarendheid opgepakt en een stevig fundament gegeven. Onder … Aart Hooijmeijer Read More »

Lees meer

Een geslaagde aanwezigheid op Interclassics Maastricht

Op 13 en 14 januari kon het NCAD een stand inrichten op de Classic Car Show Maastricht, ook wel bekend onder de naam Interclassics. Na twee jaar onderbreking kon deze grootse en goed bezochte beurs eindelijk weer plaatsvinden, tot vreugde van velen. Wij waren te gast bij de FEHAC, de federatie van vele oldtimerclubs in … Een geslaagde aanwezigheid op Interclassics Maastricht Read More »

Lees meer

Rondleiding voor Conam-leden 

Op 23 december vond de eerste editie plaats van de rondleidingen door het NCAD die de komende tijd uitsluitend voor leden van de Conam gegeven zullen worden. Zeven leden werden ruim drie uur lang door centrummanager Fons Alkemade voorgelicht over het reilen en zeilen van het Centrum. Het NCAD heeft al jaren een bijzondere band … Rondleiding voor Conam-leden  Read More »

Lees meer

De familie Nyst op bezoek

In maart 2021 overleed, te jong en door een slopende ziekte, onze gewaardeerde vrijwilliger Rogier Nyst. Na zijn overlijden doneerde zijn familie een groot deel van de indrukwekkende nalatenschap aan het NCAD: autoboeken, autofolders, autofoto’s etc. Maandenlang hebben vooral onze vrijwilligers Cor Peters Rit en Jan Otten zich in ons depot in de Jumbo-fabriek ontfermd … De familie Nyst op bezoek Read More »

Lees meer

NCAD presentatie bij de KNAC

Op zaterdag 17 december vond de jaarlijkse KNAC Vriendenbijeenkomst voor aangesloten merken- en algemene klassiekerclubs plaats in Van de Valk Vianen. Daar werd niet alleen over de opzet van komende vrijwillige klassiekerinspectie en de KNAC enquête gesproken, maar ook werd door Wim Oude Weernink, als voorzitter van het NCAD, een presentatie gehouden over het digitaliseren … NCAD presentatie bij de KNAC Read More »

Lees meer

Bezoekers op zoek naar het verleden van de rallysport

Op 21 november waren Dries Jetten en Tony Adriaensens op bezoek bij het NCAD. Dries (links op de foto) is een goede bekende van het NCAD. Hij heeft al menig schenking uit zijn eigen omvangrijke documentatiecollectie aan ons gedaan. Velen zullen hem kennen als rallyrijder; in die sport was hij jarenlang zeer succesvol. Tony komt … Bezoekers op zoek naar het verleden van de rallysport Read More »

Lees meer

NCAD schenkt documentatie aan het Nederlands Transport Museum

Op 19 november was centrummanager Fons Alkemade in Nieuw-Vennep om daar, op symbolische wijze, een recente schenking van het NCAD te bekrachtigen. Dat gebeurde door het overhandigen van een van de geschonken boeken, een oud Duits boek over vliegtuigbouw, aan een van de voormannen van het Nederlands Transport Museum, Arno van der Holst (links op … NCAD schenkt documentatie aan het Nederlands Transport Museum Read More »

Lees meer

Profiteer van een unieke korting in onze webshop, alleen in december

De NCAD is opgericht in december 1997 en bestaat deze maand dus 25 jaar en om dit te vieren geven we u de mogelijkheid om deze maand één bestelling te plaatsen met 25% korting op alle artikelen in de winkel. Deze korting geldt overigens niet voor de verzendkosten. Bedankt voor uw steun en we zien … Profiteer van een unieke korting in onze webshop, alleen in december Read More »

Lees meer

Een delegatie van Olyslager op bezoek

Op 18 november waren Harald Oosting en zijn collega’s Marc van ‘t Klooster en Tom Rensink op bezoek bij het NCAD. Harald (rechts op de foto) is directeur van het bedrijf Olyslager Organisation BV in Bunschoten. Dit bedrijf is een goede en oude bekende van het NCAD: al in de eerste jaren van ons bestaan … Een delegatie van Olyslager op bezoek Read More »

Lees meer

Dé desmodromie-kenner op bezoek

Op 18 november was bij het NCAD in Helmond Henk Cloosterman op bezoek. Henk is al tientallen jaren bezig met het verzamelen van informatie over met name desmodromische klepbediening in snellopende verbrandingsmotoren. Bovendien is hij altijd sterk geïnteresseerd geweest in Italiaanse motorfietsen. De belangrijkste overlap van beide interessegebieden is het merk Ducati. Henk zoekt ook … Dé desmodromie-kenner op bezoek Read More »

Lees meer

Het NCAD op de beurs Autotron Classics

Op 5 en 6 november bemande ons bestuurslid Pim van de Werd een stand op de bekende oldtimerbeurs in het voormalige Autotron in Rosmalen. Het NCAD heeft op deze beurs niet alleen de naamsbekendheid kunnen vergroten maar ook weer een deel van de dubbele boeken en brochures kunnen verkopen aan liefhebbers. De opbrengst daarvan komt … Het NCAD op de beurs Autotron Classics Read More »

Lees meer

Bezoek van nestor Jan Bakker

Op 28 oktober werden wij vereerd met een bezoek van Jan Bakker, een man die al heel lang actief is wat betreft het verzamelen van autodocumentatie (hij begon min of meer in 1938!). Jan kunnen we gerust de nestor van de verzamelaars op autogebied noemen en hij heeft het NCAD inmiddels al een paar keer … Bezoek van nestor Jan Bakker Read More »

Lees meer

Op bezoek bij een collega-documentatiecentrum in Italië

Op 17 oktober was centrummanager Fons Alkemade te gast in het indrukwekkende documentatiecentrum dat al ruim zestig jaar gehuisvest is in het beroemde automuseum in Turijn, dat tegenwoordig wordt aangeduid met Mauto. Fons was ook in Turijn om deel te nemen aan de derde editie van European Conference for Autmotive History die na twee keer … Op bezoek bij een collega-documentatiecentrum in Italië Read More »

Lees meer

ATC evenement op de Automotive Campus

Op zaterdag 8 oktober organiseerde Hans Coehorst en Jean Mari van de Wiel van de Brabantse afdelingen van de ATC een groots evenement op de Campus in Helmond. ATC-leden, waaronder ook uit België, konden die dag een aantal bedrijven aldaar bezoeken. Wij kregen de kans om de ATC-ers te laten kennismaken met het NCAD middels … ATC evenement op de Automotive Campus Read More »

Lees meer

Schenking van de ANWB (deel 1)

Op 7 oktober toog centrummanager Fons Alkemade naar het ANWB hoofdkantoor in Den Haag om een eerste tranche van een schenking in ontvangst te nemen uit handen van Hans Buiter, de huishistoricus van de Toeristenbond.  Hans is bezig het tijdschriftenarchief van de ANWB op te schonen en heeft het NCAD een indrukwekkend aanbod gedaan van … Schenking van de ANWB (deel 1) Read More »

Lees meer

Jan Polman overleden

Op 3 oktober is onze oud-vrijwilliger Jan Polman op 87-jarige leeftijd overleden. Jan was vrijwel vanaf de oprichting van het NCAD bij ons Centrum betrokken. In zekere zin lag dat ook voor de hand. Jan was zelf al sinds de jaren zestig verzamelaar van autodocumentatie, hij was lid van de Conam en de ATC en … Jan Polman overleden Read More »

Lees meer

Bijzondere bestuursvergadering

Op 30 september was het bestuur van stichting NCAD weer bij elkaar voor een vergadering. Bijzonder was dit keer dat bestuurslid (en mede-oprichter) Gijs Mom aanwezig was. Gijs is al sinds de oprichting in december 1997 bestuurslid van het NCAD (!) maar is de laatste jaren niet meer bij de vergaderingen aanwezig geweest omdat hij … Bijzondere bestuursvergadering Read More »

Lees meer

Twee beurzen in één weekend: Rosmalen

Op 24 en 25 september vond voor het eerst sinds 2019 weer de Volvo Klassieker Beurs plaats, in het Autotron in Rosmalen. Voor het NCAD was dit de eerste keer en we zijn de organisatie van de beurs dankbaar voor het aanbod. De wereld van de Volvo-liefhebbers bleek groot en gevarieerd. Hoewel ook Saab op … Twee beurzen in één weekend: Rosmalen Read More »

Lees meer

Twee beurzen in één weekend: Haaren

Op 24 september had het NCAD een stand tijdens de 50e editie (jawel) van de Autodocumentatiebeurs in Haaren (voorheen Vught en Eerde). We hebben ook wat dubbel materiaal verkocht maar we hebben vooral veel gepraat, oude contacten aangehaald en nieuwe contacten gelegd. We zijn de organisatie dankbaar voor het doorzettingsvermogen want beurzen als deze blijven … Twee beurzen in één weekend: Haaren Read More »

Lees meer

Houd Autoweek Classics in de gaten

Op 9 september was Freek van Leeuwen op bezoek bij het NCAD. Freek is een oude bekende en hij heeft in het verleden autodocumentatie aan ons geschonken. We benijden hem want hij mag, tegen betaling, schrijven over oude auto’s en alles daaromheen. Freek is namelijk redacteur van Autoweek Classics. Daarin schrijft hij onder andere over … Houd Autoweek Classics in de gaten Read More »

Lees meer

Een waardevolle schenking van Ariejan Bos

Onlangs was de bekende ‘autodeterminator’ Ariejan Bos op bezoek. Hij is wijd en zijd bekend als iemand die vrijwel elke auto van vóór 1918 op een foto kan identificeren. Hij verzamelt ook zelf veel foto’s van auto’s maar zijn werkkamer was inmiddels ook flink gevuld met boeken en tijdschriften en andere papierwerk. Eerder dit jaar … Een waardevolle schenking van Ariejan Bos Read More »

Lees meer

Peter Giesen gebruikt de NCAD-collectie voor zijn boek

In juni hadden we een primeur: een bezoeker die twee dagen achter elkaar in ons Kantoor onderzoek kwam doen met behulp van onze boekencollectie. Het betrof hier Peter Giesen – die overigens al eens eerder bij ons was – en hij werkt aan een bijzonder boek over verleden en toekomst van de auto. Peter is … Peter Giesen gebruikt de NCAD-collectie voor zijn boek Read More »

Lees meer

Primeur voor het NCAD: een grote groep clubleden (van de EEEC) op bezoek

Zoals iedereen die onze berichten volgt kan zien, hebben wij regelmatig bezoekers over de vloer. Maar het bezoek dat op 9 juni langskwam in Helmond was toch even andere koek voor ons. Maar liefst 15 leden van de Enige Echte Eenden Club hadden zich aangemeld voor een excursie waartoe het initiatief was genomen door Robert … Primeur voor het NCAD: een grote groep clubleden (van de EEEC) op bezoek Read More »

Lees meer

Bezoek uit België

Op 20 juni mochten wij een vierkoppige delegatie uit België ontvangen. Alle vier de heren zijn al jaren betrokken bij de BEHVA en/of de RVVCB. De BEHVA (voorheen BFOV) is de Belgische pendant van de Nederlandse FEHAC: een nationale federatie voor clubs voor eigenaren van historische voertuigen. De Royal Veteran Car Club Belgium is al … Bezoek uit België Read More »

Lees meer

Eindelijk weer op de autodocumentatiebeurs

Op 21 mei was het dan eindelijk weer zover. Voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie was er weer de oude vertrouwde autodocumentatiebeurs. De locatie was wel nieuw: voorheen was dit Eerde (en daarvoor Vught), nu kwamen we bijeen in Haaren (bij Tilburg). Het NCAD had dit keer vooral boeken meegenomen. Heel veel … Eindelijk weer op de autodocumentatiebeurs Read More »

Lees meer

MG speurders op bezoek

Op 17 mei waren Jan Mimpen (links op de foto) en Huib Bruijstens op bezoek bij het NCAD. Beide zijn lid van de MG T-type & Prewar Owners Holland en meer dan gemiddeld geïnteresseerd in de MG TD.  In het boek ‘De geheimen van het autostuur’ van Henk Peppink uit 1954 (Peppink was jarenlang redacteur … MG speurders op bezoek Read More »

Lees meer

Bijeenkomst van onze vrijwilligers

Mede door corona was het al weer een tijd geleden dat een bijeenkomst voor alle vrijwilligers, en enige bestuursleden, van het NCAD kon plaatsvinden. Maar op donderdag 12 mei was het dan weer zo ver.  Na een kort bezoek aan de wonderlijke verzameling voertuigen van autosloperije De Kinderen in de open lucht aan de Kanaaldijk … Bijeenkomst van onze vrijwilligers Read More »

Lees meer

Hoog FIVA-bezoek

Op 11 april mocht het NCAD, na enig uitstel vanwege corona, Tiddo Bresters begroeten op de Automotive Campus. Tiddo is sinds een paar jaar de president van de FIVA, de wereldwijde koepel van federaties van clubs voor bezitters van klassieke motorvoertuigen (in Nederland is dat de FEHAC).  In 2021 sloot het NCAD een deal met … Hoog FIVA-bezoek Read More »

Lees meer

Collega’s uit de motorfietswereld op bezoek

Op 11 april ontving centrummanager Fons Alkemade twee mensen die ook al vele jaren documentatie verzamelen. Al ruim 25 jaar zetten Hans van Dissel en Elisabeth Kil zich in voor de Stichting Historische Motor Documentatie die in Den Haag een archief beheert waar alles over motorfietsen bewaart. Zij waren overigens ook jarenlang de drijvende krachten … Collega’s uit de motorfietswereld op bezoek Read More »

Lees meer

Veel bezoek op 3 maart

Op 3 maart was het flink druk in de diverse NCAD-ruimtes op de Automotive Campus in Helmond.  Op het Kantoor deed Nancy Hendriks (gelukkig hebben we soms ook vrouwelijke bezoekers) onderzoek in onder andere onze gescande tijdschriften naar de geschiedenis van Alfa Romeo in Nederland. In het Depot waren Henk Beijers en Mark Teunissen aan … Veel bezoek op 3 maart Read More »

Lees meer

Volvo-mannen op (be)zoek

Op 3 maart had het NCAD veel bezoek. Twee van de bezoekers waren/zijn betrokken bij de organisatie van de Volvo Klassieker Beurs en zij kwamen in onze collectie tijdschriften zoeken naar oudere testverslagen (vooral Autovisie) waarin modellen van Volvo zijn vergeleken met modellen van andere merken. Op de beurs, die dit jaar eindelijk weer plaatsvindt, … Volvo-mannen op (be)zoek Read More »

Lees meer

Oud-medewerker Volvo Nederland met bijzondere schenking

Op 17 februari kwam Henk van Welij langs op de Automotive Campus in Helmond. In een ver verleden werkte hij op die plek, toen Volvo Nederland daar nog gevestigd was.  De heer Van Welij had uit zijn Helmondse tijd iets bijzonders meegenomen om te schenken aan het NCAD: een ‘marketingplan’ voor de Volvo 440 die … Oud-medewerker Volvo Nederland met bijzondere schenking Read More »

Lees meer

Bezoek van de Citroën ID/DS Club

Op 10 februari waren Richard Schmüll (rechts op de foto) en Corstiaan Sonneveld van de Citroën ID/DS Club op bezoek bij het NCAD in Helmond. Namens hun club, een van de grotere in ons land, kwamen de heren praten over de mogelijkheden die het NCAD kan bieden wat betreft het beheren en ontsluiten van archieven … Bezoek van de Citroën ID/DS Club Read More »

Lees meer

Ondertussen in Zandvoort

Op 7 februari bracht centrummanager Fons Alkemade negen verhuisdozen vol boeken over autosport naar het gemeentehuis in Zandvoort. In een van de ruimtes daar is sinds een paar jaar een bibliotheek/archief voor de autosport (in brede zin) in opbouw: het Nederlands Autorensport Archief. Dat archief is een initiatief van de NAV, de Nederlandse Autorensport Vrienden. … Ondertussen in Zandvoort Read More »

Lees meer

Bezoek van de directeur van de KNAC

Op 3 februari werden wij vereerd met een bezoek van Peter Eloy Staal, directeur van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (anno 1898). Peter is een oude bekende want hij was ongeveer 18 jaar geleden directeur van het NCAD, toen nog in Eindhoven. We hoefden Peter dan ook niet zo heel veel uit te leggen over … Bezoek van de directeur van de KNAC Read More »

Lees meer

Een kentekenexpert op bezoek

Op 3 februari was Eduard Hattuma in Helmond op bezoek. Hij was afgekomen op ons eerdere bericht over de collectie oude kentekenbewijzen die het NCAD vorig jaar ontving uit de nalatenschap van Henk Sloëtjes. Eduard is al tientallen jaren systematisch (bijna) alle kentekens in Nederland vanaf de invoering van het ‘nieuwe systeem’ in 1951 aan … Een kentekenexpert op bezoek Read More »

Lees meer

‘De Auto’ over 125 jaar auto in Nederland en over het NCAD

Het nieuwste nummer van De Auto, het blad van de KNAC, is voor een flink deel gewijd aan de geschiedenis van de auto in ons land in de afgelopen 125 jaar. Achterin het nummer – dat overigens in onze leeszaal voor iedereen te lezen is – troffen wij een artikel van Martin van der Zeeuw … ‘De Auto’ over 125 jaar auto in Nederland en over het NCAD Read More »

Lees meer

Bezoek van Pieter van Hoek

Op 13 januari kwam oud-garageman Pieter van Hoek langs in Helmond. Pieters vader begon al in 1928 een garagebedrijfje in Asten, in een pand dat er nog steeds is en nog altijd autobedrijf is; dat wordt zeldzaam in ons land. Pieter van Hoek is aan het opruimen en had voor ons een paar dozen met … Bezoek van Pieter van Hoek Read More »

Lees meer

Ons nieuwe hangmappenarchief en de collectie van Hans Kuipers

Onze medewerker, en oud-gediende, Martin van Rooij, heeft 2021 kunnen afsluiten met het voltooien van de eerste fase van ons nieuwe hangmappenarchief. Het NCAD heeft al ruim twintig jaar een hangmappenarchief, dat vele kasten en mappen beslaat. Dat is afkomstig van de firma Olyslager en bevat duizenden foto’s, knipsels, folders, persberichten etc., geordend op merk … Ons nieuwe hangmappenarchief en de collectie van Hans Kuipers Read More »

Lees meer

Bezoek van een groot kenner van de auto in China

Op 23 december was Erik van Ingen Schenau op bezoek bij het NCAD. Al sinds de jaren 1970 is hij geïnteresseerd in alles wat met auto’s in China te maken heeft en hij weet bijvoorbeeld heel veel over alle (vracht)auto’s die ooit in dit land zijn gebouwd (en nu worden gebouwd). Jarenlang gaf Erik een … Bezoek van een groot kenner van de auto in China Read More »

Lees meer

Aanbieding van een bijzonder familieboek

In november ontving het NCAD een van de eerste exemplaren van het boek ‘Een familie van ondernemers’ uit handen van Lambert van der Meulen (bestuurslid van het NCAD) en Paul Vlemmings (mede-auteur van het boek en goede bekende van het NCAD). Jos van der Meulen begon al voor 1900 in Helmond een onderneming en werd … Aanbieding van een bijzonder familieboek Read More »

Lees meer

Eindelijk weer aanwezig op een beurs

Op zondag 28 november kon het NCAD voor het eerst dit jaar weer aanwezig zijn op een beurs. Voor de British Car Club Day – zeer ruim opgezet in de Expo Houten – hadden wij uiteraard vooral documentatie meegenomen van Engelse automerken. Ondanks de beperkende maatregelen werd de beurs goed bezocht en hadden wij niet … Eindelijk weer aanwezig op een beurs Read More »

Lees meer

Ivan Mahy op bezoek

Op 11 november vereerde Ivan Mahy uit België ons met een bezoek. De naam Mahy is wijd en zijd bekend in de wereld van de klassieke auto’s en veel van de door de familie Mahy vanaf 1944 verzamelde en ontdekte auto’s zijn te bewonderen in de automusea in Brussel en Leuze-en-Hainaut.  Wie meer wil weten … Ivan Mahy op bezoek Read More »

Lees meer

Bezoek van Leon Zijlmans

Op 31 augustus kwam Leon Zijlmans langs in Helmond. Leon is al vele jaren verzamelaar van autodocumentatie en in het bijzonder van reclamekaarten van automerken (en dan alleen kaarten die ook als kaart verstuurd kunnen worden, dus met lijntjes voor het adres en de postzegel). Van die kaarten heeft hij er ondertussen heel veel, mede … Bezoek van Leon Zijlmans Read More »

Lees meer

Schenking van Robert Mes

In augustus werd het NCAD opnieuw verrast door diverse schenkingen. Daaronder een schenking van Robert Mes met diverse boeken en een aantal interessante en soms ook zeldzame brochures en aanverwant drukwerk.

Lees meer

Open huis NCAD met lezingen over de pionierstijd van de auto in Nederland

Zoals elk jaar houdt ook dit jaar het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie een open dag. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 25 september, tussen 10 en 16 uur, op de Automotive Campus in Helmond. Belangstellenden kunnen een rondleiding krijgen door een deel van de collectie en een impressie krijgen van de boeken, tijdschriften, foto’s, folders … Open huis NCAD met lezingen over de pionierstijd van de auto in Nederland Read More »

Lees meer

Programma Open Dag 2021

Programma open dag NCAD 25-9-2021 Locatie: gebouw Automotive Campus 30, 5708 JZ Helmond Rondleidingen  gegeven door Fons Alkemade duur: ca. 30 minuten aanvang: 10.30 uur ; 11.15 uur; 12.00 uur; 12.45 uur; 14.30 uur; 15.15 uur Lezingen 10.10 – 11.00:  Giel van Hooff Koos Aarts (1864-1929) was een ondernemende technisch pionier, internationaal georiënteerd en daarnaast … Programma Open Dag 2021 Read More »

Lees meer

Bezoek van twee Conammers

3 april 2021 Op 25 maart kwamen Rutger Booy en Ariejan Bos langs in Helmond. Net als centrummanager Fons Alkemade zijn beiden al vele jaren lid van de Conam, de in 1991 opgerichte vereniging voor iedereen die geïnteresseerd is in auto- en motorgeschiedenis. Ariejan was vele jaren geleden directeur van het NCAD, toen nog gevestigd … Bezoek van twee Conammers Read More »

Lees meer

Rogier Nyst

30 maart 2021 Vandaag is afscheid genomen van Rogier Nyst, vandaag is hij begraven in Eindhoven.  Rogier kwam in juni 2009 bij het NCAD. In de loop van 2020 kon hij helaas, niet alleen door corona maar ook door zijn ziekte, steeds minder bij ons langskomen. Maar op de achtergrond bleef hij actief. Hij hield … Rogier Nyst Read More »

Lees meer

Volg ons op Facebook

Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Translate / Vertaal »
error: Content is protected !!